ناباروری بیماری نیست بلکه وضعیتی است که چندین جنبه متفاوت از زندگی یک زوج را در بر میگیرد. زوج درگیر نازایی و تشخیص ناباروری حداقل به اندازه مشکل جسمی، دچار مشکلات روانی، اجتماعی و اقتصادی هستند.
از آنجایی که همهی زوجها حتی آنهایی که به ظاهر در آزمایشات مشکلی ندارند موفق به فرزندآوری نمیشوند، نحوه مواجهه درست با این مسئله بخصوص زمانی که علت دقیق و مشخصی برای ناباروری پیدا نمیشود مهم است!
ناباروری چیست؟
ناباروری وضعیتی است که باعث میشود زوجین نتوانند بچهدار شوند. باردار شدن شامل چندین مرحله است:
- مغز شما باید هورمون های تولید مثلی را تولید کند که عملکرد تخمدان را کنترل میکنند.
- یک تخمک باید در تخمدان شما بالغ شود.
- تخمدان شما باید یک تخمک آزاد کند. (تخمک گذاری)
- لوله فالوپ شما باید تخمک را بگیرد.
- اسپرم باید از واژن شما عبور کند و از طریق رحم به لوله فالوپ شما برسد.
- اسپرم تخمک را بارور میکند تا جنین ایجاد کند.
- جنین از طریق لوله فالوپ شما به رحم میرود که در آن لانه گزینی میکند.
- اگر هرکدام از موارد با اختلالی روبهرو شوند، بارداری نمیتواند رخ دهد.
نقش سن در بررسی ناباروری
✅ اگر کمتر از 35 سال دارید، ممکن است پزشک شما پس از یک سال (12 ماه) تلاش برای باردار شدن، ناباروری را تشخیص دهد! تلاش برای باردار شدن به عنوان داشتن رابطه جنسی منظم و محافظتنشده تعریف میشود.
✅ اگر 35 سال یا بیشتر دارید ممکن است پزشک شما به علت اهمیت سن و تاثیر سن بر کیفیت تخمک پس از شش ماه رابطه جنسی منظم و محافظت نشده، ناباروری را تشخیص دهد و بررسی ها را شروع نماید.
در واقع برای اینکه ناباروری را تشخیص دهیم باید بدانیم علت ناباروری چیست؟
دلایل زیادی برای ناباروری وجود دارد. گاهی اوقات، پاسخ سادهای برای باردار نشدن شما وجود ندارد یا ترکیبی از علل در خانم و آقا منجر به ناباروری شده است.
پزشک شما در قدم اول با بررسی علت های ناباروری از جمله تخمک گذاری نامنظم، اسپرم غیرطبیعی، مسدود شدن لوله های فالوپ و اندومتریوز شروع میکند.
همچنین سن شما، شرایط شناختهشده سلامتی، سابقه سلامت شخصی و سابقه سلامت خانواده را نیز در نظر میگیرند تا توصیههای درمانی را مطابق با نیازهای شما ارائه دهند.
حداقل بررسیهای یک زوج نابارور شامل یک معاینه پزشکی و آزمایشهای باروری هستند. شریک زندگی شما نیز معاینه و آزمایش خواهد شد. این بررسیها شامل موارد زیر میشوند:
تجزیه و تحلیل مایع منی
غربالگری عفونتهای مقاربتی (STIs) و سایر بیماریهای عفونی.
آزمایشات خون
مصرف اسید فولیک (که در اکثر ویتامینهای دوران بارداری وجود دارد) از حداقل سه ماه قبل از بارداری.
نقش برابر مرد و زن در نازایی
در گذشته تصور میشد تمامی مشکلات مربوط به باروری ناشی از اشکالاتی در سیستم تولید مثلی زنان است. سالهای زیادی گذشت تا علم ثابت کند نقش مردان و زنان در ناباروری تقریبا به اندازه یکدیگر است!
مرد مسئول تشکیل پنجاه درصد از سلول تخم است. نیمی از ماده ژنتیکی جنین از پدر گرفته میشود. اشکالاتی که در روند تولید اسپرم یا ماده ژنتیکی آن وجود دارند میتوانند سبب ناباروری مردان شوند.
بنابراین در همه بررسیهای ناباروری حتما بررسی مایع منی و سالم بودن آقا از نظر میل جنسی و توانایی انجام رابطه زناشویی انجام میشود.
نازایی میتواند مقولهای پیچیده باشد. تشخیص علت دقیق ناباروری در مواردی سخت و ناممکن است، اما هدف اصلی پیشگامان حوزه ناباروری پیداکردن علت و چگونگی ایجاد آن نیست بلکه هدف اصلی کمک گرفتن از روشهای درمان ناباروری برای به مقصود رساندن زوجین است.
به عبارتی حتی اگه علتی برای ناباروری یافت نشود (که به آن نازایی با علت نامشخص میگویند) بازهم راههای متعددی برای درمان وجود دارند. توجه کنید که در حوزه ناباروری، درمان به معنای فرزند دار شدن زوجین هست. فارغ از اینکه علت ناباروری چه چیزی بوده است!