فیبروم رحم چیست؟
فیبروم ها تودههای بسیار شایع و خوش خیم بافتی هستند که در قسمت عضلانی رحم رشد میکنند. 80 درصد از زنان حداقل یک فیبروم دارند و با افزایش سن تا قبل از یائسگی ممکن است رشد کنند، آنها معمولا سرطانی نیستند و برای سلامتی شما مضر نیستند.
تعریف فیبروم یک تومور یا رشد غیر سرطانی (خوش خیم) است که از بافت همبند فیبری تشکیل شده است. فیبرومها میتوانند تقریباً در هر نقطه از بدن شما ایجاد شوند.
فیبروم ها به دلایل مختلفی ایجاد میشوند، اما برخی از آنها دلایل ناشناختهای دارند. درمان معمولاً ضروری نیست مگر اینکه در زندگی شما اختلال ایجاد کند یا علائمی ایجاد کند.
علائم فیبروم
اکثر فیبـروم ها اصلاً هیچ علامتی ایجاد نمیکنند. اگر فیبرومها بسیار بزرگ شوند، میتوانند مشکلات قابل توجهی در پریود یا ناراحتی لگن ایجاد کنند.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد
- درد لگن
- درد کمر
- مشکلات مثانه و روده
- مقاربت دردناک (دیسپارونی)
- پریودهای نامنظم (قاعدگی)
- قاعدگی سنگین یا طولانی مدت
- خونریزی غیر طبیعی بین قاعدگی
- ناباروری
چه چیزی باعث فیبـروم میشود؟
هیچ کس نمیداند چه چیزی باعث فیبروم میشود. آنها فقط در رحم رشد میکنند و با افزایش سن زنان شایعتر میشوند.
فیبروم رحم به دلیل تغیرات هورمون ها ایجاد میشود. گیرندههای استروژن و پروژسترون در سلولهای فیبروم رحمی نسبت به سلولهای طبیعی موجود در بافت رحم شما بیشتر است. علاوه بر این، فیبرومهای رحمی اغلب زمانی که سطح هورمون شما پس از یائسگی کاهش مییابد، کوچکتر میشوند.
عوارض فیبروم چیست؟
فیبرومهای رحمی معمولاً خطرناک نیستند. با این حال، گاهی اوقات فیبرومهای بسیار بزرگ میتوانند باعث ناراحتی شوند و ممکن است منجر به عوارضی مانند کم خونی (افت گلبولهای قرمز) شوند.
فیبروم چگونه تشخیص داده میشود؟
فیبرومها اغلب مورد توجه قرار نمیگیرند، زیرا همیشه علائمی ایجاد نمیکنند. بنابراین ممکن است تا زمانی که به پزشک خود مراجعه نکنید، متوجه نشوید که فیبروم دارید. فیبروم ها معمولا در سونوگرافی معمولی به عنوان بخشی از بررسی ناباروری یافت میشوند.
همچنین برای تشخیص قطعی محل فیبرومها میتوان از اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) استفاده کرد.
آیا فیبروم میتواند بر باروری شما تأثیر بگذارد؟
بیشتر فیبروم ها بر باروری زنان تأثیری ندارند. آنها بیشتر به عنوان یافتههای اتفاقی در طول سونوگرافی یافت میشوند و اکثریت قریب به اتفاق هیچ اثری ندارند و نیازی به درمان ندارند. جنبه مهم این است که آیا فیبروم پوشش داخلی رحم را منحرف می کند یا خیر، که اکثر آنها این کار را نمیکنند.
تنها دو حالتی که فیبرومها با باروری تداخل دارند عبارتند از:
- جایی که فیبروم بسیار بزرگ است و پوشش داخلی رحم را منحرف میکند.
- جایی که فیبروم در داخل خود رحم قرار دارد (به نام فیبروم زیر مخاطی)
در این دو موقعیت، جراحی برای برداشتن فیبروم ممکن است مورد نیاز باشد.
اینکه آیا فیبرومها بر باروری شما تأثیر میگذارند و بنابراین نیاز به برداشتن آنها دارید یا خیر، به اندازه رحم و محل قرارگیری فیبروم در رحم بستگی دارد.
اگر فیبروم در داخل رحم شما قرار داشته باشد (فیبروم زیر مخاطی) و حفره رحم را منحرف یا مسدود کرده یا لوله های فالوپ را مسدود کرده است، به احتمال زیاد با تداخل در لانه گزینی بر باروری شما تأثیر میگذارد و اکثر متخصصان برداشتن آنها را توصیه مینمایند.
با این حال، اگر فیبروم روی پوشش داخلی رحم تأثیری نداشته باشد، تأثیر بسیار کمتری بر باروری شما خواهد داشت و ممکن است نیازی به انجام کاری در مورد آنها نباشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر با ناباروری دست و پنجه نرم میکنید، درد یا فشار مداوم لگن، خونریزی شدید قاعدگی و دورههای دردناک دارید با پزشک خود مشورت کنید.
فیبروم رحم چگونه درمان میشود؟
اگر نیاز به درمان باشد، جراحی معمولاً بهترین روش است. درجایی که زن هنوز در تلاش برای باردار شدن است، جراحی برای برداشتن فیبروم (که میومکتومی نامیده میشود) معمولاً انجام میشود. در جایی که خانواده یک زن کامل است و فیبرومها علائم شدیدی ایجاد میکنند، ممکن است هیسترکتومی (عمل برداشتن کامل رحم) در نظر گرفته شود.
چگونه میتوانم از فیبروم جلوگیری کنم؟
شما نمیتوانید از فیبرومهای ناشی از ژنتیک یا دلایل ناشناخته جلوگیری کنید.
بیشتر اوقات، آنها هیچ علامتی ایجاد نمیکنند و جای نگرانی ندارند. حتی ممکن است هرگز متوجه نشوید که دارید تا زمانی که در یک آزمایش تصویربرداری نامرتبط نشان داده شود. اما اگر علائم فیبروم را دارید که در فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد میکند، به پزشک خود مراجعه کنید. آنها میتوانند رشد را ارزیابی کنند و یک روش درمانی خوب را برای شما تعیین کنند.