گزینه تخمک اهدایی را پزشک به زوجینی پیشنهاد مینماید که خانم با استفاده از تخمک های خود، بنا به دلایل مختلف نمیتواند باردار شود.
تخمک اهدایی یک روش کمک باروری است که در آن یک خانم تخمکهای خود (اووسیت) را برای کمک به بچه دار شدن یک خانم دیگر، اهدا میکند.
کاندیدای استفاده از تخمک اهدایی برای درمان نازایی
- نارسایی زودرس تخمدان : وضعیتی که در آن یائسگی خیلی زودتر از حد معمول شروع شدهاست، معمولاً قبل از 40 سالگی.
- کاهش ذخیره تخمدان : به این معنی است که تخمکهای موجود از کیفیت و کمیت پایینی برخوردار هستند که اغلب میتواند ناشی از عامل سن باشد. زیرا قدرت باروری پس از 40 سالگی به شدت کاهش مییابد.
- اگر تخمدانهای شما تحت تاثیر شیمی درمانی یا بیماری جدی قرار گرفتهاند.
- زنانی که تخمدان آنها بعد از جراحی تخمدان غیر قابل دسترس هستند.
- زنانی که دارای جهش ژنتیکی هستند و استفاده از تخمک خویش شانس انتقال این جهش در فرزند خود را بالا میبرد.
- سابقه قبلی شکست مکرر آی وی اف (iVF)، به خصوص زمانی که پزشک شما فکر میکند که کیفیت تخمک شما مشکلساز است
- خانم های بالای ۴۴سال
استفاده از تخمکهای اهدایی به ویژه در میان زنان بالای 40 سال رایجتر میشود.
فرآیند انجام آی وی اف با تخمک اهدایی
اهداکننده تخمک برای تحریک تخمک گذاری و بزرگ شدن چند تخمک، هورمون تزریقی دریافت میکند. زنان به طور طبیعی یک تخمک در ماه آزاد میکنند و تزریق هورمون به تعداد زیادی تخمک اجازه میدهد که همزمان بالغ شوند. هنگامی که تخمکهای او بالغ و آماده بازیابی شدند، پزشک باروری او را برای عمل تخمک کشی آماده مینماید.
همسر گیرنده، نمونه مایع منی خود را در همان روز تخمک کشی برای تشکیل جنین ارائه میدهد. سپس در آزمایشگاه با استفاده از اسپرم شریک گیرنده تخمک را بارور میکنند.
سپس بعد از قرارگیری مادر روی سیکل انتقال جنین، یک یا چند جنین به رحم گیرنده منتقل میشود. در صورت موفقیت، جنین در دیواره رحم کاشته میشود و به یک نوزاد سالم تبدیل میشود. جنینهای اضافی در صورت وجود، میتوانند برای استفاده در تلاشهای بعدی فریز شوند.
در چرخه انتقال تازه، چرخههای اهدا کننده و گیرنده با استفاده از دارو هماهنگ میشوند.
چه کسی میتواند اهدا کننده تخمک باشد؟
اهداکنندگان تخمک زنان جوان و سالمی هستند که معمولاً حداقل یک فرزند از خود دارند. آنها تحت یک ارزیابی کامل پزشکی و روانی قرار میگیرند و از نظر بیماریهای عفونی مانند HIV و هپاتیت غربالگری میشوند و تمام آزمایشات لازم از آنها گرفته میشود.
- یک اهداکننده تخمک تنها پس از تکمیل مراحل غربالگری و مدارک قانونی در برنامه اهدای تخمک قرار میگیرد.
نرخ موفقیت با اهدای تخمک
باروری زنان پس از 35 سالگی به شدت کاهش مییابد و زمانی که شما بالای 40 سال دارید، شانس باردار شدن محدود میشود.
- استفاده از تخمکهای اهداکننده نسبت به استفاده از تخمکهای خود فرد، شانس بارداری بسیار بهتری را ارائه میدهد و در عین حال به بیمار اجازه میدهد که با رحم خود دوران بارداری جنین خویش را سپری کند.
احتمال بارداری به عوامل زیادی بستگی دارد. ولی باید مطمئن بود که متخصصان باروری مناسبترین و شخصیترین درمان را تجویز خواهند کرد تا به هدف مشترک یعنی بارداری شما ختم شود.
اگر چه ما میدانیم تصمیم برای استفاده از تخمک اهدایی هرگز به راحتی انجام نمیشود، اما طبق تجربه ما، زنانی که با استفاده از تخمک اهدایی با موفقیت باردار شدهاند، به اندازه هر مادر دیگری از این انتخاب راضی هستند ،اگرچه شانس بارداری با تخمک اهدایی صد در صد نیست اما درصد موفقیت ۵۰-۶۰ درصد است و شانس موفقیت بالایی دارد.